Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

De bibliotheekcollectie van het KMSKA sluit inhoudelijk nauw aan bij de museumcollectie en bevat voornamelijk publicaties over West-Europese kunst uit de periode 1200 tot en met de jaren 1970. De nadruk ligt op schilderkunst, tekenkunst, grafiek en beeldhouwkunst uit de Lage Landen. Een van de zwaartepunten is de collectie over de Vlaamse primitieven.

De bibliotheekcollectie van het KMSKA is ontstaan in 1904, toen conservator Pol de Mont zijn onderzoek voor het schrijven van een collectiecatalogus startte en hiervoor de nodige wetenschappelijke publicaties aanschafte. Bij de splitsing tussen de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en het nieuwe museum in 1895 werden slechts een tiental boeken van de academiebibliotheek naar het museum overgebracht. In de jaren 1920 ontving de bibliotheek heel wat materialen via schenking of legaat, en werd er naast de bibliotheek ook een archief opgericht voor handgeschreven documenten, brieven, prenten en foto's. In 1949 kwam er een volwaardige museumbibliotheek met een leeszaal en depotruimte.

Doorheen haar geschiedenis verwierf de bibliotheek ook enkele interessante deelcollecties. De belangrijkste hiervan is zonder twijfel het legaat van Oscar Nottebohm, dat werd toegekend in 1936. Het KMSKA verwierf in 1998 ook een deel van de bibliotheek van het Internationaal Cultureel Centrum (ICC) in Antwerpen, goed voor crica 5690 items.

Praktisch:

De museumbibliotheek is toegankelijk tijdens de kantooruren (na afspraak). De bibliotheek is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De publicaties zijn enkel ter plaatse raadpleegbaar en kunnen ook gekopieerd worden. Raadpleeg de website van het KMSKA voor alle info over de faciliteiten en het gebruikersreglement.

Waar: Lange Kievitstraat 137
2018 Antwerpen
Openingsuren: Van maandag tot vrijdag van 9u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 16u00
Verantwoordelijken: Ingrid De Pourcq (Bibliothecaris) en Inez Bourgeois (Archivaris)
Contact: archibib@kmska.be
Telefoon: 0032 3 224 95 81
Online catalogus